B.J. Visser Sierbestrating, Zand & Grind

Terras en paden

Terras
Terrassen en paden in de tuin hebben niet alleen een praktische functie. Ze zijn ook belangrijk voor de structuur in de tuin. De paden en het terras zijn de eerste stap bij de aanleg of de verandering van een (bestaande) tuin.

Paden
Paden zijn er in verschillende soorten en maten. Het is daarom goed om eerst stil te staan bij de volgende vragen. Waarvoor is het pad bedoeld? Wordt het vaak belopen of moet het vooral de lijnwerking in de tuin ondersteunen? Voor vaak belopen paden, terrassen en het pad naar de fietsenberging kan je beter voor gesloten bestrating kiezen. Een veel belopen pad moet ook voldoende breed en goed begaanbaar zijn. Paden die minder belopen worden kunnen bestaan uit stapstenen van flagstones, grind en gemaaide banen in een bloemenweide. Voor een paadje naar de composthoop achterin de tuin kan je bijvoorbeeld boomschors gebruiken.

Grind

Wandelpaden zijn prima aan te leggen met grind, het onderhoud is minimaal. Door het grind regelmatig te harken en gelijkmatig verdeeld te houden voorkom je de vorming van onkruid. Het is ook mogelijk een anti-worteldoek neer te leggen. Een andere mogelijkheid is om de complete tuin met grind te bedekken, dan lijkt de tuin veel groter dan hij in werkelijkheid is. Je steekt gaten in het anti-worteldoek op de plekken waar planten moeten komen. De minimale dikte van het grind moet 7,5 cm zijn. Door het anti-worteldoek krijgt onkruid niet de kans te groeien en vocht uit de bodem wordt beter vastgehouden.

test alt